Thursday, April 5, 2012

DI MANA ENGKAU ?


Wahai manusia yang tubuh badan serta sihat fizikal sekalian, bila lagi kita ingin bergerak dan bersuara?
TIBA TIBA JE
Pada entry yang bertajuk SANG PEJUANG telah kita kupas, cincang dan hadam tentang kisah seorang manusia yang ajaib perjuangnnya menegakkan agama Allah. Seperti yang dijanjikan, saya kali ini akan berkongsi pesanan dan kata-kata beliau untuk renungan bersama.
Hayati setiap bait kata-kata As-Syahid Syeikh Ahmad Yasin pada kita..
Wahai anak-anak ku, telah tiba saatnya kalian 1-kembali kpd ALLAH dgn meninggalkan pelbagai keseronokan, kealpaan kehidupan dan menyingkirkannya jauh daripada kehidupan kalian.


Telah tiba saatnya kalian 2-bangun dan melakukan solat subuh secara berjemaah. Sudah sampai saatnya untuk kalian 3-menghiasi diri dengan akhlak yang mulia, 4-mengamalkan kandungan al-Quran serta 5-mencontohi kehidupan Nabi Muhammad saw. Aku menyeru kalian wahai anak-anakku untuk 6-solat tepat pada waktunya. Lebih dari itu, aku mengajak kalian wahai anak-anakku, untuk 7-mendekat diri kepada sunnah Nabi kalian yang agung.
Wahai para pemuda, aku ingin kalian 8-menyedari & menghayati makna tanggungjawab. Kalian harus tegar menghadapi kesulitan hidup dgn meninggalkan keluh kesah. Aku menyeru kalian utk 9-menghadap ALLAH SWT & memohon keampunan dari-Nya agar Dia memberi rezeki yang berkat kepada kalian. Aku menyeru kalian supaya 10-menghormati orang yang lebih tua dan 11-menyayangi orang yang lebih muda.
Aku ingin kalian tidak tertidur oleh alunan-alunan muzik yg melalaikan, melupakan kata-kata yang menyebutkan cinta kepda manusia dan dunia serta menggantikannya dgn kata amal, kerja dan zikir kpd ALLAH. Wahai anak-anakku, aku amat berharap kalian 12-tidak sibuk dengan muzik dan 13-tidak terjerumus ke dalam arus syahwat.
Wahai puteriku, aku ingin kalian berjanji kepada ALLAH akan 14-mengenakan hijab secara jujur dan betul. Aku meminta kalian berjanji kepada ALLAH bahawa kalian akan 15-mengambil peduli tentang agama dan Nabi kalian yg mulia. Jadikanlah ibunda kalian, 16-Khadijah dan Aisyah, sebagai teladan. Jadikan mereka sebagai pelita hidup kalian. Haram hukumnya bagi kalian utk melakukan sesuatu yang boleh menarik perhatian pemuda supaya mendekati kalian.


Kepada semua, aku ingin kalian 17-bersiap sedia untuk menghadapi segala sesuatu yang akan datang. 18-Bersiaplah dengan agama dan ilmu pengetahuan. Bersiaplah utk belajar & mencari hikmah. Belajarlah bagaimana hidup dalam kegelapan yang pekat. Latihlah diri kalian agar dapat hidup tanpa elektrik dan peralatan elektronik. Latihlah diri kalian utk sementara waktu merasakan kehidupan yang sukar.
Biasakan diri kalian agar dapat 19-melindungi diri dan 20-membuat perancangan untuk masa depan. Berpeganglah kepada agama kalian. Carilah sebab-sebabnya dan tawakal kepada ALLAH.
Kesimpulan
Lelaki yang tua lagi lumpuh itu telah berhasil membangkitkan semangat ummat dan dia pun telah mencapai cita-cita untuk menggapai syahid. Lalu bilakah orang-orang segar sugar dan bugar yang lemah semangat seperti kita ini akan mampu bergerak dan beramal seperti ini? Bilakah kita akan gunakan potensi dan kebolehan kita ini untuk agama?
Bilakah dan bilakah?
Jika ada tiga puluh Syeikh Ahmad Yassin di Malaysia kini, saya yakin kerajaan Islam akan tertegak dan berada pada landasan yang tepat hari ini dan saat ini, persoalannya di manakah kau wahai perajurit-perajurit tanah air ku sekalian ?
“...dan sedikit sekali di kalangan hamba-Ku yang bersyukur”
(Saba’ :13)

No comments: