Thursday, July 26, 2012

SOSEH SOSEH RAMADHAN

Sejak Ramadhan yang lalu, Ramadhan mula memberi suatu makna yang berbeza buat diri saya. Orang kata, daun daun gugur pun indah. Begitulah gambarannya betapa…betapa.. sukar untuk saya titipkan dalam penulisan kali ini. Aiwah.

Ok kali ini saya benar benar maksudkan Ramadhan, ye bulan Ramadhan, bukan Ramdhan Hamdan atau Ramadhan Lothpi atau segala aneka pilihan. Eh.

Saya tidak pasti dan kurang jelas bilakah tarikh yang tepat lagi mutakhir saya mula-mula dijerat ke kancah dakwah dan tarbiyah. Tapi saya pasti ianya pada bulan Ramdahn pada tahun yang lalu. Pada mulanya saya menyertai suatu bulatan yang agak gembira bersama seorang abang senior yang begitu comel lagi bergaya.

Kasih dan sayang yang beliau curahkan pada saya bagai menatang minyak yang penuh menyebabkan hati dan jiwa saya terpaut pada keikhlasan dan ketulusan niat suci lagi murni beliau. Beliau sering menghantar pesanan dan menjemput saya ke bulatan bulatan yang dibulatknanya. Takdirnya pula, saya ni jenis yang suka reply message dan luang masa duduk duduk beriman, ewah sila muntah sekarang!

Di situ la segalanya bermula. Walaupun bulatan itu tidak lagi saya turuti sekarang ekoran beberapa tragedy yang berlaku. Ok jangan panik. Saya masih berbulatan tetapi bersama bulatan yang lain. Eh banyak bulat nampaknya. Doakan saya moga thabat bersama bulatan ini.


Sejak peristiwa pancing memancing itu berlaku, banyak kisah menarik yang berlaku antara saya dan si abang comel dan bergaya itu tadi. Paling tidak dapat dilupakan, ah biar la rahsia.

Saya kira sudah genap setahun saya berkecimpung dalam arena DnT ini. Pelbagai onak, liku, duri, kaca tidak dilupakan juga haruman, wangian, dan segala perasaan dan pengalaman diraih dan ditempuh. Kadang kadang tertewas, kadang kadang kalah. Eh.

Yang pasti kali ini Ramadhan datang mengingatkan saya bahwa di sini la titik muntalaqnya. Pada bulan yang mulia inilah saya merasai episode kelahiran semula saya versi baharu. Pada bulan inilah saya merasa seperti baru bertemu jodoh dengan Islam tatkala sebelum ini saya dan Islam hanya seperti hye hye dan bye bye.

Maka besarlah harapan agar Ramadhan kali ini lebih bermakan kerana dirimu begitu berharga. Kerana kedatangan Ramadhan kali ini dirai dan ditunggu dengan banyak keterbezaan pada diri.

Kali ini saya menanti Ramadhan hadhir dengan penuh debaran, pada waktu yang sama sedang menyucikan fikrah secara keseluruhannya dengan fikrah islam, sedang mencelupkan diri secara total denagn Sibghah Allah s.w.t

Hari ini saya bersama Ramadhan dengan keadaan saya mula memahami erti sebuah kehidupan, dalam keadaan saya tahu tujuan hidup yang sebenarnya dan dalam keadaan saya memahami tugas dan tanggungjawab yang digalas takala hari-hari melafazkan kalimah. Shahadatain

Hari ini saya ditemani Ramadhan dalam suasana yang lebih tarbawi. Dalam keadaan diri begitu beria-ria untuk berlumba-lumba bersama ikhwah seangkatan untuk menazarkan diri kepada Tuhan Yang Maha Esa. Hadhir Ramadhan kali ini menemani saya bersama rakan-rakan yang berkongsi dan memperjuangakan kalimah yang sama.Saya yakin ada di kalangan pembaca juga berada dalam situasi yang hampir sama dengan saya. Ramai dalam kalangan rakan saya yang mana menyambut Ramadhan kali ini sebagai yang pertama setelah disentuh dan dibasuh oleh kuasa tarbiyah. Anda juga begitu kan?

Alangkah ruginya jika kita sia-siakan peluang ini. Ramadhan itu sendiri merupakan bulan tarbiyah, penuh rahmat. Diluar sana kita lihat manusia berduyung-duyung cuba mencari jalan kembali dan mula berpaut di bawah cahaya iman tatkala Ramadhan datang. Jemaah solat di masjid tiba-tiba bertambah bak cendawan tumbuh selepas hujan. Hebatnya Ramadhan. Hebat lagi kuasa Allah s.w.t yang mengatur perjalanan Ramadhan sedemikian rupa.

Maka seharusnya keadaan kita yang mendapat sentuhan tarbiyah ini secara teorinya lebih lebih lagi dalam meraikan kedatangan Ramadhan. Seharusnya kita sudah memulakan perlumbaan dengan penuh semangat kesukanan sebelum sampai ke garisan penamat. Kita seharusnya sudah memulakan usaha mengintai kedatangan malam lailatul qadr. Mula menjarakkan diri dengan dunia dan lebih mengingati mati.

Sekadar berkongsi. Saya titipkan picisan ini sekadar meraikan dan mengekalkan momentum kehangatan Ramadhan tatkala ramai sedang bercakap-cakap tentang kehadirannya maka saya melihat ini sesuatu yang tidak boleh ditinggalkan. Semoga kita terus bersemangat dalam mencari redhaNya di bulan yang penuh keberkatan ini.

Ketahuilah bahawa air yang dicincang tidak akan putus.

Wallahu’alam

6 comments:

Ir Jinggo said...

:'(
Betul. Ini. Ibarat Ramadhan pertama. Kalau dulu, Ramadhan sekadar puasa, berlapar dan dahaga, langsung tidak kejar yang patut dikejar. Sekarang, nampak ada perubahannya sedikit. InshaALLAH. doakan agar terus berubah ke arah kebaikan dan terus istiqamah. :D

hawariyyun said...

tips kekalkan momentum ramadhan

http://www.youtube.com/watch?v=SFsoqN5c3aM&feature=player_embedded

Allahu a'lam

Miss Yaya said...

Banyaknya bulatan -..-

salam ramadan ! :D

nanad said...

saya pun merasakan Ramadhan tahun ini tidak seperti Ramadhan tahun sudah :')

khairshidi said...

terasa seperti dilahir semula apabila baru sahaja disulamkan dakwah dan tarbiyah ^^

ramadhan kareem =)

Inspector Saahab said...

kita semua sama

kuatkan amal tingkatkan iman, KITA

jom tarbiyah :)