Friday, November 16, 2012

NUR QURRATA A'YYUN



Love, when not established through Him (swt), becomes an object of worship itself. And when you have competing objects of worship in your heart, it can only lead to much harm. Love outside of The Source, becomes corrupt.
-Omar Ead
--------------

Kay on lampu meja. Tarik laci perlahan. Berkeriut. Kay stop kejap. Dibimbangi kalau-kalau ganggu Arep yang sedang nyenyak.

Tunggu dua tiga minit, sambung. Kay ambil kotak bercorak petak-petak dalam laci. Dalam kotak itu ada barang peribadi. Ada sekeping gambar. Kay ambil dan tatap sepuasnya. Nak tembus juga photo tu ditatapnya.

Waktu tu Nur baru mendaftar.
Petang pertama Nur ke padang, terserempak dengan Kay. Nur tengok Kay main kriket dengan kawan-kawan. Kay nampak Nur kat tepi padang tapi buat-buat tak perasan.

Tup tap tup tap, esoknya Kay terkejut. Rupanya Nur jadi teman sekelasnya yang baharu. Episod baru hidup Kay.

Nak tanya ke tak.
Nak ke tak
Ah, tanye jela

“Nama?”

“Nur”

“Nur je?”

“Nur Qurrata a’yyun”

“Binti?”

“Ahmad. Just Ahmad”

Kay tulis nama Nur pada buku catatan kehadiran kelas. Nama Nur paling bawah, masuk ruang kosong untuk pelajar baru. Bukan kat situ sahaja Kay tulis nama Nur, dalam diam dia ukir nama Nur dalam hatinya.

Lembut. Tinggi lampai. Sedang-sedang susuk tubuhnya.
Kay dah teruja.

---------------

“Kau belum tido lagi?” Tiba-tiba Arep terjaga.
Kay bangkit dari lamunan

“Dah!”

“Apa yang dah?”

“Aku dah siapkan assignment Bio”

Kay buat cerita. Cepat-cepat dia simpan balik gambar tadi. Gusar kalau terkantoi. Habislah reputasi dia. Dia letak balik kotak bercorak petak-petak ke dalam laci dan kunci kemas-kemas. Selamat. Lega. Kay off lampu meja dan naik ke katil.

Cahaya. Cahaya penyejuk mata.
Nur Qurrata a’yyun. Ah, suatu hari nanti ya Allah
. Kay senyum sendiri.

“And of His signs is that He created for you from yourselves mates that you may find tranquillity in them; and He placed between you affection and mercy. Indeed in that are signs for a people who give thoughts.” (Qur’an 30:21)

“Abang... Kay nak tanya something boleh”

“Eh mestilah boleh”

“Abang pernah ada maslaah dengan kaum lain?”

“Hmm..setakat ni ok je. Lagipun semua professional.Tak ade yang racist ke.. kenapa?”

“Bukan macam tu bang. Dengan kaum Hawa.”

“Oh.. macam tak de. Kenapa?”

“Kalau kita suka kat someone masa belajar ni, tak salah kan?”

“Tak salah pun. Kay ada minat kat someone ke?”

“Macam minat..tapi..”

“Belajar dulu, insha Allah kalau dah takdir, macam mana pun boleh la proceed” Abang Akim bagi pandangan. Ringkas. 



Dah hampir dua tahun plus plus Kay tak jumpa Nur. Selepas SPM Kay stop berhubung dengan Nur. Nur juga yang pinta begitu. Kay masih suka Nur tapi dia takut kalau-kalau dia tidak mampu kawal.

Sejak join usrah Kay makin faham. Abang naqib banyak tolong. Teman-teman pun. Tapi kadang-kadang Kay terindu-rindu juga. Kay rahsiakan dari yang lain. Nanti orang cakap bukan-bukan. 
Tambah-tambah dia ikut usrah. Padahal budak usrah pun manusia.

Nur jaga diri Nur, Kay jaga diri Kay ok. Kay tak nak main-main. Kay tak nak mintak kat sape-sape. Kay mintak dengan Allah. Satu hari nanti ya Allah.

Kay berdialog sendiri.

Orang kata ni’mat bepuasa bila berbuka. Ni’mat bercinta pun macam tu, bila kahwin baru merasa. Cuma cinta kerana Allah tu yang suci. Cinta bukan kerana Allah adalah al-hawa semata-mata. Cinta itu fitrah dan tidak boleh dihalang. Cuma perlu disalur melalui jalan fitrah juga.

-------------

We must strive to love God and to love through God.  We must seek to love only where love is pure.  Because love outside The Source (God) becomes a force of hawa (desire), a means of destruction, degradation, communal strife, jealousy, deception, immorality, and hate. Without The Source, love becomes chaotic.  What happens when love is not attached to The Source? Love turns to lust.  Love turns to desire.  Love turns to hate

The other form of love (mawaddah) is a love that comes only through the blessing of Allah (swt) Mawaddah is a form of love that is bestowed upon the human heart through Him and only through Him (swt).
-Omar Ead


-Macam tergantung. Lalalala...

13 comments:

Anonymous said...

lahhh tergantung? --"

Anonymous said...

hebat kay.
begitu kuat dan macho sekali melawan jahiliyah.

aku-bukan-robot said...

yupz2 agree.
dan betullah yang fitrah boleh jadi fitnah .
dan yang fitrah takkan mampu dihalang tapi mampu dikawal.

maka rasanya itulah sebab tergantung.
sebab tak perlu habiskan . message dah sampai. ehh? suka-suki je buat konklusi sendiri.

btw. insyaALLAH. even tergantung banyak ibrah yang boleh dikutip.

jzkk.

Inspector Saahab said...

kalo ada peluang sambung. kalo tak smpai sini jela. bukan jalan crita yg diperdagangkan tapi ibrah :)

tulis crita pnjang pnjang nanti terlalai pula. in sha Allah, moga Allah redha. saya dan anda :)

aiwah. kalo rasa ada ibrah share la
jzkkj

wardatulhumayra said...

dijaga terjaga saling menjaga..
it just naisse!
eventhough tergantung..
tp mesej tu sampai..
aiwah!

Anonymous said...

aku tak rasa cerita ni tergantung. aku harap ada sambungan. boleh kan ?

Farah said...

duadua cool, ibrah yg bpadanan dgn zaman sekarang. :)

Anonymous said...

ohoii sangat tergantung,, izinkan saya sambung sikit cerpen ini,, tapi untuk simpanan peribadi saje,, hehe

Ir Jinggo said...

pehh kay root ni.. hahha..

Inspector Saahab said...

mesej sampai kan ?

Jinggo : -,-"

wahida said...

makanya, tambahkan entri..eheh

siapa-siapa said...

aiyak?? sambungan die..

Inspector Saahab said...

wahida & siapa2

cukup cukuplah sudeh :)