Friday, December 14, 2012

AEROBIC & ANAEROBIC




Post ini bakal menunjukkan kalian bagaimana bahan bacaan akademik boleh membangkitkan Iman. Sekian. Semoga berhasil. Oh dan agak show off.
-----


Di suatu petang yang hening, angin tidak bertiup. Mendung. Daun daun kering yang mengalami keguguran memenuhi dataran bumi yang kontang. Lantas Ali menemui Abu untuk bertanyakan soalan.
Berikut adalah perbualan yang sempat dirakam dan disunting.


------


“Abu…hehe”

“Ada ape?” Balas Abu, sambil matanya fokus menatap sehelai buku. Tebal.

“Kau busy? “ Ali mula bicara. “Tolong aku sat boleh” Lembut saje Ali pinta. Takut takut ganggu Abu.

“Busy gak” Ali tarik muka tatkala mendengar jawaan Abu. “Tapi boleh je. Tolong ape?” Abu sambung. Tenangkan keadaan.


“ Ni haa, cube kau explain sikit pasal respiration, aku tak faham sangat” Ali tunjuk page buku bio dia. Part yang dia kurang jelas. Pinta Abu terangkan. Abu ni kira genius dan skema. Otak bio. Pakai baju butang penuh, spek bingkai hitam, besar plak tu. Baju dia slalu tuck in.

“Peanuts je” Kemain lagi Abu “Part mana yang kau nak aku terangkan ni?”

“Aerobic and anaerobic, ce citer” Ali tarik muka comel. Alahai.

“Oh. Basically aerobic respiration ni yang berlaku bila ada oxygen, guna oxygen. Glucose to will be converted into pyruvate. Kemudian pyruvate ni enter Kreb Cycle. Kat sini akhirnya produce energy. Simple”

“Simple kau. Berbelit je aku dengar. Habis tu anaerobic macam mana plak?”

“Chill la. Hehe. Sometimes oxygen demand lebih tinggi daripada oxygen supplied, so there is lack of oxygen. Dalam keadaan ni, pyruvate tadi tak boleh enter Kreb Cycle. Muscles undergo anaerobic respiration to generate energy, energy produced kurang la sikit. Huhu”

“Oh. Habis tu, sama jela kan. At last produce energy jugak” Keluh Ali

“Eh tak le” Abu buat muka macam ni, (-_-). “Anaerobic respiration produce lactate. Accumulation of lactate  kat muscle can cause muscle cramp dan banyak komplikasi lain” Sambung Abu.

“Wah. Mantap kau. So macam mana nak remove lactate ni?”

“Oxygen. Bila body at rest, kita perlukan banyak oygen nak tukar balik lactate jadi pyruvate dan supaya dia boleh masuk Kreb Cycle”

“Oxygen debt!” Lantas Ali sahut.

“Yup. Tahu pun”

“Aku tahu je sebenarnya, saje nak uji kau” Lagak Ali. Kemain lagi. “Eh jap Abu, kau perasan tak apa yang aku perasan?”

“Apa mende?” Misteri. Muka Abu bingung.

“Yeah, kau tak nampak kan” Usik Ali

“Bagitahu lah” Pinta Abu pula

“Biarlah rahsia”


----------

Anda, nampak tak apa yang Ali nampak?

Nampak tak perkaitan di situ?

Bagi yang tak dapat point, kita setel kat bawah.

Dakwah dan Islam tu oxygen. Manusia tak boleh hidup tanpa oxygen. Walaupun ada alternative, anaerobic respiration tapi dia ada efek tak bagus. Lactate tu menyebabkan muscle cramp. Umat manusia hari ini sudah bernafas secara anaerobic terlalu lama menyebabkan ramai yang sudah menderita kekejangan otot.

Sudah lama ummat manusia tidak hirup nafas Islam yang sebenar, Islam yang menyelamatkan.
Umat yang sakit ini kalau tidak diberikan oxygen dengan segera akan menyebabkan penderitaan yang dialami lebih kritikal. Bermula dengan muscle cramp, kemudian peningkatan level acid dalam badan, menganggu proses biochemical dan banyak lagi. Kita sudah tidak ada cara lain melainkan membekalkan oxygen.

Tiada cara lain untuk selamatkan ummat dan diri sendiri melainkan dengan dakwah dan Islam. Islam datang menyelamatkan. Barangsiapa yang ragu-ragu untuk bernafas dengan udara dakwah dan Islam ini sebenarnya cari penyakit. Terang lagi bersuluh.
So kita bagaimana?

Masih keliru? Sanggup menderita kesakitan?
Pilihan di tangan masing-masing sebenarnya.


PS : Perbualan kat atas sounds so fake :(
PSS: Nak tahu lebih lanjut pasal aerobic dan anaerobic settle dalam comment box
:)
PSSS : Ok tipu, lebih lanjut sila google :)

12 comments:

nimus said...

Pelajar Bio.
Baru saja belajar aritu kat kelas dengan dr. Terima kasih. Berguna untuk hafal balik tuk exam yg nak mendatang. Silakan lagi post yg relate dgn bio. Contohnya digestive system mybe. bgaimana kita yg xpnh nk kunyah mknan cukup2 brapa kali bleh tsedak at last. ilmu jg. jzkk.

adi said...

assalamu'alaikum, akh

saahab tu ap?

thepenulisjalanan said...

Menghirup udara segar daawah dan tarbiyyah di belog ini..Benar-benar menyegarkan..Jom! >.<

talkinGmusiC said...

oh anaerobic dgn aerobic dlm bio macam lain dengan yg kitorang blaja dalam waste water treatment. yg penting konsep dia lebih kurang sama la kot.. bagosla buat artikel camni. ringkas, santai tapi sentap.

PEMBURUMASA said...

amboi bio amboi.
dapat belajar benda baru (walaupun berbelit nak sebut)

dalam masa yang sama, dapat melempang semus2 yang masih tidur.. yang masih cramp.. macam orang tu yang naik tabur. eh.

anugerah kepandaian said...

pyruvate tu syllabus student U ke?
sebab macam tak belajar je pasal tu kat sekolah
o.o

Inspector Saahab said...

nimus : in sha Allah. moga dipermudah


adi : ha? adelahhh :P

penulis : hehe. JOM!


MUSIc : jzzkj ;)


pemburu : tahu la naik tabur -_-


anugerah : mgkin la kot. ni a-level punya silibus :) kat skola o-level kot

anamuzakkar =.= said...

ohoh
show off
(,'')

Inspector Saahab said...

heyyy ana muzakkar :

*flipshair*

Ninja Osem said...

good comparison akhi..:)
keep it up

Feilong said...

salam chakir

teringat masa dalam lab Bio...12 years ago. tcer sgt suka part2 organ dalaman ni. hehe.

suka baca penerangan 'tersirat' about aerobic and anaerobic...hehe

teruskan usaha :)

Cik Imia said...

Heh. Teringat SPM last year. Respiration. Huhu. Tajuk Form 4 ni. Thanks. Ada ibrah yang boleh diambil sambil refresh BIO :D