Tuesday, April 23, 2013

"SEBELUM SIAPA-SIAPA.."



“Kamu belajar dekat Kolej Cempaka tu?”

“Ahha. Buat A-Level”

“Nak ke mana?”

“In sha Allah Ireland..”

“Medic?”

“Macam tu la gayanya..”


Doktor Zaki sapu cecair pada lengan Jim.
 
Sejuk. Dibukanya jarum baharu. Test.

“Tahan sikit ye..”  perlahan-lahan jarum dicucuk ke lengan Jim. Dimulai dengan lafaz Bismillah. Setelah masuk pada salur darah yang betul, vaksin tadi direleasekan.


“Sakit?”

“Boleh tahan jugak”


Padahal kaki Jim dah terkepit-kepit tahan sakit. Tapi lelaki.

Dia buat cool jela.


“Pegang kapas ni.. dah siap”

“Next injection bile ye?”

“Lagi sebulan kamu datang, ok”

“In sha Allah” Jim bangun dari kerusi. “Saya balik dulu ye Doktor”

“Ok..hmmm kamu betul nak buat medic?”

“Kenapa Doktor?”

“Takdela. Baguslah. Tapi ingat la, sebelum siapa-siapa, kita ni…”

“Kita ni ..apa ?” Jim mencelah. Belum sempat Doktor Zaki habiskan ayatnya

“Nanti kamu tahulah tu”



---------------------


“Size S ok?”

 “Nanti saya try dulu ek Uncle”


Sibir cuba blazer sample S. Digayakan depan cermin. Pusing kiri, pusing kanan. Depan dan belakang. Pusing lagi. Dan lagi. Dah macam model dah Sibir ni.
Uncle Lim memerhati.


“Kecil pulak ni. Fit sangat kot. Mana tahu cuti nanti badan naik. Dah tak muat”

“Tak pa, you try M pula”

“Ala macam besar plak Uncle”

“You ambil M, tapi Uncle adjust sikit, apa macam?”

“Cantik”

“Nak belajar oversea haa?”

“Kalau ada rezeki la”

“In sha Allah ada. Kena yakin la, ok?”


Terkejut Sibir. Uncle Lim ukur blazer ni, Muslim rupanya.
Chinese Muslim barangkali. Lepas tu ukuran untuk jahit seluar pula diambil. Pinggan size 31. Boleh tahan ramping. Lebar 17 centimeter.


“Belajar kat sana banyak bagus you tahu”

“Yeke Uncle? Mana tahu?”

“Anak Uncle ha, semua Uncle hantar belajar oversea..”

“Wah.. bagus Uncle ni. Bapa Mithali ye”

 
Ukuran settle. Semua diambil. Uncle Lim tulis dekat form pelajar. Ramai lagi yang menuggu giliran kat belakang. Sambil-sambil tulis tu, sempat pula dia pesan kat Sibir


“Sebenarnya kan, you belajar kat mana-mana pun sama je”

“Betul tu Uncle” Sibir mengiyakan, setuju.

“Kena ingat, sebelum siapa-siapa, kita ni..”

“Kita ni.. maksud Uncle?..”

“Nanti you tahulah. Ok dah siap. Nanti apa-apa hal Uncle contact kamu. Betol ha number ni?

“ Ook Uncle. Terima kasih banyak-banyak”


Sibir tinggalkan dewan tadi. Binggung.

“Sebelum siapa-siapa, kita ni siapa?”



-----------------------


“Ikhwah ni patutnya tak ade masalah dalam pelajaran. Results mesti tip top”


Semua tertunduk. Sentap oh.
Bersemangat Ustaz Fairooz memberi taujihat. Fitnah study.  
Makin menjadi-jadi    


“Kalau kita renung balik kisah Abdullah Ibn Maktum, beliau buta penglihatan, tapi semangat nak belajar. Kita ini, semua ada. Cukup lengkap. Tapi masih bagi alasan. Kena malu. Ikhwah pulak tu”

Pedas.

Yang duk dengar taujihat, bisik-bisik.
Terasa.


“Tapi antum kena ingat, pelajaran tu alat semata-mata. Ana dah banyak dengar, ikhwah melompat-loimpat dakwah time belajar, bila dah kerja, lesap. Jadi hamba kerja pula. Balik jadi robot. Masa belajar bukan main cerita kitaran bodoh. Kita tak nak lahirkan angka-angka kosong”


Sentap lagi.
Tapi tu la. Reality.


“Antum belajar jadi inginiur ke, tuan tabib ke, juruukur ke, tukang gunting rambut ke, belajar kat mana-mana sekalipun, sebelum siapa-siapa kita ni…”


Tiba-tiba telefon selular Ustaz berdering. Ada panggilan masuk.
ayat tadi tak sempat dihabiskan.

Masing-masing berbisik-bisik dengan ikwhah sebelah.


“Kita ni, sebelum siapa-siapa, apa?”


Buntu.



----------------------


Siapa?

Nanti you tahu lah.

Nahnu Du’at Qobla Kulli Syai’in

14 comments:

Inspector Saahab said...

kLISE ?

nahnu du'at qobla kulli syai'in

in sha Allah ;)

My brain is awesome. said...

Again?Tak faham lah.

Anonymous said...

Maaf, harap diperjelaskan maksud ayat dlm bhsa arab tu, sy tak fhm bhsa arab. dan sebelum siapa-siapa, kita ni siapa? hmm

Nor Izzati said...

Nahnu Du'at Qabla Kulli Syai'in

Kita adalah DAIE sebelum semua yang lain.

Heheh, bkn sy terer Arab, tapi sebab ada lagu yg sy teringat.

http://www.youtube.com/watch?v=DbhSHTNeUAY

=)

hambaNya said...

nahnu ruhul jadid fil jasadil ummah <3
nahnu du'at qobla kulli syai'in <3

may Allah bless

Inspector Saahab said...

ya btol,

ada lagu


yg mana reti, cer nyanyi sikit ;)

Anonymous said...

sblm dilahirkan, kita hamba abdi, yg mengaku ketauhidan Allahurobbi > maka lahirlah dai'e! :D

nars said...

misterinya. cerita berangkai dgn persoalan yg sama.

kita ni da'ie.. urmm.. hampir terlupa.

jzkk.

hawariyyun said...

nahnu ansorullah..boleh check surah as-saff..Allahu a'lam

Cahaya said...

menarik. ada sambungan tak nanti ?
sebelum siapa-siapa ? kita..

SH-mate =) said...

aiyak jgn sume nk kena suap ikhwah! do the homeworks *peace out*

Anonymous said...

Intec rupanya.

Anonymous said...

sebelum siapa-siapa.bgus cara penceritaan.

muSafir said...

نحن دعات قبل كل شيء

siapa pun kita, docktor ke, engineer, lawyer, architect, etc... letakkan diri kita sbg hamba Allah yg memegang amanah sebagai khalifah Allah Taala di bumi ini,

rasa Kehambaan harus ada, mudah2an hilang rasa riya' takabbur dan ujub dgn apa yg kita miliki spt harta, pangkat dsb...

Ingat! kita semua daie, utk mengajak yg ma'ruf dan meninggalkan yg mungkar...

semua kita sama di sisi Allah, hanya Taqwa yg membezakan...

(haza fi ra'yi)