Wednesday, August 28, 2013

SELEPAS PENAT F

 Google ;)
"Katakanlah (wahai Muhammad): "Wahai hamba-hambaKu yang telah melampaui batas terhadap diri mereka sendiri (dengan perbuatan-perbuatan maksiat), janganlah kamu berputus asa dari rahmat Allah, kerana sesungguhnya Allah mengampunkan segala dosa sesungguhnya Dialah jua Yang Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani.

Dan kembalilah kamu kepada Tuhan kamu dengan bertaubat, serta berserah bulat-bulat kepadaNya, sebelum kamu didatangi azab kerana sesudah itu kamu tidak akan diberikan pertolongan.

Dan turutlah - Al-Quran - sebaik-baik (panduan hidup) yang diturunkan kepada kamu dari Tuhan kamu, sebelum kamu didatangi azab secara mengejut, sedang kamu tidak menyedarinya.

(Diperintahkan demikian) supaya jangan seseorang (menyesal dengan) berkata: "Sungguh besar sesal dan dan kecewaku kerana aku telah mencuaikan kewajipan- kewajipanku terhadap Allah, serta aku telah menjadi dari orang-orang yang sungguh memperolok-olokkan (ugama Allah dan penganut-penganutnya)!

Atau berkata: `Kalaulah Allah memberi hidayah pertunjuk kepadaku, tentulah aku telah menjadi dari orang-orang yang bertaqwa!

Atau berkata semasa ia melihat azab: "Kalaulah aku dapat kembali ke dunia, nescaya menjadilah aku dari orang-orang yang mengerjakan kebaikan!

(Kata-kata yang tersebut ditolak oleh Allah dengan firmanNya): "Bahkan telah pun datang kepadamu ayat-ayat pertunjukKu (melalui RasulKu), maka engkau telah mendustakannya serta engkau berlaku sombong angkuh mengenainya dan engkau telah menjadikan dirimu dari orang-orang yang kufur ingkar!"

[Surah Az-zumar, 39:53-59]

Lepas penat Futur mohon baca ye ;)

No comments: