Monday, January 27, 2014

AUSTRALIAN OPEN






2014 Australian Open Champion


Sejak dari bangku sekolah, saya bukanlah saya seorang yang jenis bersukan, atau sportsman. Walaupun semasa di sekolah rendah, saiz badan saya kira antara yang besar jugalah berbanding dengan rakan-rakan yang lain yang lebih lambat tumbesarannya. Pokoknya saya bukanlah kanak-kanak yang membesar dengan suasana petang petang bermain bola sepak, sepak takraw, mewakili sekolah dalam mana-mana sukan mahupun olahraga.


Bahkan, saya sangat skema dan nerd. Kalau mewakili sekolah pun bukan dalam aktiviti luar bilik darjah, sebaliknya aktiviti seperti kuis, boria (err), choral speaking, pidato dan  mujur je tidak menamakan diri untuk pertandingan berbalas pantun. Fuh.

Entah kenapa.


Tapi apabila melangkah masuk ke sekolah menengah, saya mula dapati bakat bakat sukan dan olahraga yang terpendam. Saya mula bertanding dalam sukan sekolah dalam acara balapan, dan boleh tahan banyak jugalah pingat pingat plastic berwarna emas dan perak dibolot dan dibawa pulang dan kini dah dibuang.


Kemudian, saya mula bermain sukan dengan serius. Antaranya softball, tennis, badminton, bola tampar, bola baling dan segala acara sukan yang melibatkan tangan. Tetapi, tetap sampai hari ini saya belum dapati bakat yang terpendam dalam acara sukan yang banyak menggunakan kaki seperti, err, bola sepak. Pun begitu, saya memang jatuh cinta berguling guling dengan sukan softball sehingga hitam legam badan yang tidak berapa nak cerah ini, akibat latihan demi latihan di siang hari yang panas terik.

So apa pointnya ?


Sebenarnya saya nak cerita tentang keberkecimpungan (?) saya dalam sukan tenis. Sebenarnya saya tidaklah berkecimpung sangat, Cuma saya mula bermain tenis dan mengikuti perkembangan sukan ini bermula di tingkatan dua.

Pada waktu itu, saya bermula main tenis di lapangan di maktab rendah yang namanya dirahsiakan. Saya belajar membuat pukulan sendiri. Sekali sekala ditemani rakan-rakan yang memang ada background tenis.

Saya juga mula menonton perlawanan tenis yang semestinya peringkat antarabangsa kerana sukan tenis walaupun sudah berabad lamanya bertapak di bumi Malaysia, belum dapat menghasilkan pemain yang boleh bermain di pentas global. Dan sememangnya sukan tenis di peringkat asia tenggara agak suram. Paling menyerlah pun beberapa pemain dari Thailand yang boleh dikira dengan jari.


Saya juga mula membuat research tentang sukan ini. Yelah, barulah masuk bila berbual dengan rakan rakan yang turut meminati sukan ini. Pada waktu itulah saya baru tahu antara sukan yang menjanjikan pulangan yang lumayan adalah tenis. Sampai satu tahap, saya rasa kalau saya tak cemerlang akademik, boleh jadi player tenis dan kaya raya. Heh.


Kemudian saya tahu antara kejohanan kejohanan utama bagi sukan ini, atau Grand Slam tournament nya ada empat, setiap tahun. Antaranya Australian Open (Hard court), US Open (juga hard court), French Open atau lebih dikenali sebagai Roland Garros (Clay court) dan Wimbledon (Grass court). Fuh. Tak ku sangka.


Antara nama nama yang meniti di bibir penggemar sukan tenis pada waktu itu ialah semestinya Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Djokovic, Andy Roddick, Marat Safin, Stepanik, Tsonga, dan sebagainya. Dan yang legend yang menjadi penantian ramai pastinya pertembungan Rafael Nadal yang juga raja Clay Court dan Roger Federer yang mempunyai gaya pukulan yang terendiri. Err.


------


Hari berganti hari. Minggu berganti minggu.
Bulan berganti bulan. Tahun berganti tahun.

Kawan kawan pun dah membesar. Ada yang dah ada anak. Umur makin bertambah. Sepupu sepapat makin ramai yang kahwen. Kami pun hidup bahagia. Heh


Baru baru ini, saya pulang ke rumah untuk cuti semester. Kali ini ada sesuatu yang aneh berlaku. Perubahan iklim yang mendadak. Cuaca sejuk yang tidaklah amat, tapi boleh tahan sejuk sehinggakan sepanjang hampir sebulan berada di rumah, kami sekeluarga langsung tidak menggunakan perkhidmatan pengdingin hawa. Mungin alam ini sedang menuju ke arah penjimatan penggunaan elektrik ekoran tariff electric baharu yang meningkat.


Dan takdirnya, kepulangan saya ke rumah kali ini bertepatan dengan kejohanan tenis terbuka Australia, The First Grand Slam of the year. Saya takdelah mengikuti keseluruhan kejohanan seperti tahun tahun yang dahulu melainkan saya tengok juga perlawanan final.

Menariknya kali ini, yang berentap adalah Rafael Nadal menentang Stanislass Wawrinka, satu nama yang sangat asing. Ini sama ada dia memang player baharu atau saya yang sudah tidak lagi keep updated.

Dan lebih menarik, Wawrinka yang tampil ke pentas akhir Grand Slam pertamanya dalam karier muncul sebagai juara. Nampaknya sudah ada barisan baharu yang mewarnai sukan tenis dunia.



Apa-apa pun, dengan dua perubahan yakni perubahan iklim dan kemunculan pemain baharu ini drives me to a conclusion, tidak ada sesuatu pun yang kekal dalam dunia ini, melainkan Allah s.w.t.




Nikmat yang kita rasai hari ini juga ada tarikh luputnya. Termasuklah nyawa kita. Maka inilah perkongsian serba sedikit setelah beberapa hari saya tidak menulis ekoran access internet yang mengecewakan.


Mungkin anda rasa entah apa apa entry ini. Err .

4 comments:

Cik Oren said...

Saya suka ayat saudara "nikmat yang kita rasa hari ini ada tarikh luputnya." Boleh kata ayat ni sangat terkesan di hati. Mungkin ini petunjuk dariNya. -Hzqh-

Inche gabbana said...

Wawrinka tu mazhab apa ye, boleh tayang aurat? Eh.

Tulisan kali ni, macam...mlain macam, ^^"

Moga Allah teguhkan hati.

Abg terompah said...

I was thinking of the same thing.

Inspector Saahab said...

ang : errrmmmmm -,+