Monday, February 1, 2016

TAUJIH USTAZ URWAH AL-AKH
Kiyai Haji Rahmat Abdullah al-Akh pernah berpesan kepada kita dalam siri pesanan beliau;
“Di antara sekelian banyak kemiskinan, kemiskinan azam dan tekad la yang paling memprihatinkan”

Begitulah Syaikhul Tarbyah kita ini meninggalkan pesanan yang sungguh bermakna. Mari kita alihkan perhatian kepada al-Ustaz yang tidak kurang menggugah juga, yang kami dapatkan dalam kesempatan yang tidak disangka-sangka.

Taujihat untuk akh Fillah,


Beberapa bulan yang lalu, kami menghadiri kelas atau boleh kita katakan kursus Bahasa Arab intensif. Kursus yang berlangsung selama kurang lebih dua hari itu benar-benar pantas, dan intensif. Sehingga mahu juga gugur rambut di kepala. Err. Adapun yang ingin dikongsikan bukanlah kepantasan atau daya intensif itu, akan tetapi beberapa taujih al ustaz yang masih kami kenangkan.
Ia benar-benar taujihat jiwa. Untuk jiwa.

Taujihat jiwa al-akh Ustaz pada pagi yang bercahaya itu tidak pantas kami biarkan di gegendangan telinga kami sahaja. Langsung kami catat, dan renungkan banyak kali. Ia seakan-akan bergema, berlegar-legar dalam kepala kami dan membuatkan kami yang hadir mendengar, memikirkannya banyak kali. Kami kongsikan di sini, mudah-mudahan akh Fillah yang lain turut menikmati taujihat jiwa itu, dan semoga Allah sampaikan pahala kebaikan itu terus menerus kepada al-akh Ustaz, Fillah.

Boleh juga kita kelaskan taujihat ustaz al akh sebagai sentuhan al akh!

Pada hari itu al-akh Ustaz membawakan kami semua merenung dan mentaddabur beberapa ayat dari surah Al-Maedah.


“Wahai kaumku, masuklah ke tanah suci (Palestin) yang telah ditentukan Allah bagimu dan janganlah kamu berbalik ke belakang, nanti kamu menjadi orang yang rugi” (Al Maidah :21)

Lalu,

“Mereka berkata, ‘Wahai Musa! Sesungguhnya dalam negeri itu ada orang-orang yang sangat kuat dan kejam, kami tidak akan memasukinya sebelum mereka keluar darinya. Jika mereka keluar dari sana nescaya kami akan masuk” (Al-Maidah :22)

“Ikhwah Fillah,” Sang Ustaz memulakan bicara,

“Ayat Allah yang kita bacakan tadi membedakan dengan ketara umat bani Israel berbanding umat kita Nabi Muhammad saw. Mereka itu bangsa penakut, miskin azam dan tekad. Meskipun arahannya hanya suruh masuk, tidak pun berperang, mereka langsung lemah kelesuan dan beralasan. Bahkan lebih kurang ajar mereka berkata kemudiannya,

“..Wahai Musa….pergilah engkau bersama Tuhanmu dan berperanglah kamu berdua…” (Al Maidah :24)

“Bedanya besar jika kita imbau kembali bagaimana respon orang-orang di sekeliling Rasulullah saw. Tatkala bibit-bibit perang Badar al Kubra menghampiri, dalam keadaan penuh keterbatasan dan tiada persediaan untuk perang, Rasulullah cuba mendapatkan pendapat sahabat-sahabat baginda tentang kemungkinan-kemungkinan mereka berperang..”

Kami mendengar pada kesempatan itu dengan penuh minat dan cemas. Cuba menangkapi setiap kata-kata yang terpacul daripada mulut beliau. Ada yang bersedia dengan salinan nota, ada juga yang terus merekod dengan MP3 player.
Lanjutan,

“Lalu Abu Bakar al-Siddiq sendiri berucap dan menegaskan sesuatu yang amat baik, kemudian Umar bin al-Khattab pun berucap dan menegaskan segalanya adalah amat baik, disusuli dengan al-Miqdad bin Amru yang menegaskan: 

"Wahai Rasulullah teruskanlah sebagaimana yang Allah perlihatkan kepada tuan hamba, sesungguhnya kami tetap bersama-sama tuan, demi Allah kami tidak akan berkata kepada tuan, seperti Banu Israil berkata kepada Musa:

 "Pergilah dikau bersama Tuhan kau, dan berperanglah kamu berdua kami akan tunggu di sini".
Tetapi kami akan berkata:

 "Ayuh maralah dikau bersama Tuhan kau dan berperanglah, sesungguhnya kami bersama kamu untuk berperang, demi Dia Tuhan yang telah mengutuskan dikau dengan kebenaran, seandainya kau membawa kami ke "Birak al-Ghimad" nescaya kami bertempur bersama tuan tanpa menghiraukan apa pun, sehinggalah kita sampai ke sana".

Wahai kalian berilah pandangan kamu, lafaz Rasulullah itu dituju kepada al-Ansar, pemimpin al-Ansar dan pembawa panji, Sa'd bin Muaz segera menangkapi maksud Rasulullah itu dan terus beliau berkata: "Demi Allah, bagaikan tuan hamba memaksudkan kami"? Jawab Rasulullah: "Bahkan".

Sa'd terus dengan ucapannya:

"Sebenarnya kami telah pun beriman dengan dikau ya Rasulullah, kami membenarkan dikau, kami bersaksi bahawa apa yang kau bawa itu adalah benar, telahpun kami beri janji-janji dan kepercayaan kami untuk mendengar dan mentaati, ayuh teruskan wahai Rasulullah untuk mencapai sesuatu yang dikau kehendaki, demi Tuhan yang mengutuskan tuan hamba dengan kebenaran, seandainya tuan hamba membawa kami mengharungi lautan nescaya kami harungi, tak seorang pun akan berkecuali.

Kami bersenang hati dikau membawa kami untuk menemui seteru pada esok hari, kami ini jenis bersabar dan bertahan di dalam peperangan, penuh kepercayaan untuk bertarung dan berhadapan dengan musuh, semoga Allah memperlihatkan sesuatu yang menyenangkan mata melihat, ayuh bawalah kami ke hadapan penuh keberkatan dari Allah"

Allah, Allah!


“Ikhwah Fillah yang dirohmati Alloh Taala, begitulah sikap dan tindakan yang diambil oleh rijal yang berada di sekeliling Rasulullah. Allah swt membentangkan kepada kita kisah dua kelompok ini dalam sejarah peradaban kemanusiaan antara lain untuk kita langsung bercermin pada diri, adakah kita ini sikapnya seperti Abu Bakr dan rekan-rekannya ataupun terdapat ciri-ciri Bani Israel pada kita?!”


Persoalan yang ustaz tinggalkan begitu padu, sehingga tidak ada yang mampu berkata-kata. Sememangnya ia satu soalan yang retorik, yang membunuh kelalaian si pendengar.


Kisah Bani Israel dan kedegilan mereka ini bukannya kita tidak pernah tahu dan tidak pernah baca dalam al-Quran. Kisah betapa taat dan setianya para sahabat dalam seerah nabawiyah itu juga bukan kita tidak pernah baca dan pelajari. Akan tetapi, taujihat hari itu yang membandingkan kedua-duanya menyebabkan sebahagian daripada kami merasakan itulah kali pertama kami mendengarnya.

Benarlah, sentuhan akh itu begitu berbeza. Lebih-lebih lagi tatkala ia bawakan pula ramuan dari al Quran dan sunnah orang berjuang. Lengkaplah kiranya akhi, moga jiwa kita hidup dan memilih yang benar. Terima kasih ustaz untuk sentuhan mu itu!

---


Dari sudut tarbiyah dan dakwah nya, begitulah kita semua perlu memiliki jiwa yang besar, dan sentiasa bersedia dengan sebarang kemungkinan-kemungkinan. Di mana posisi kita yang telah Allah swt takdirkan, ternyata Allah swt tidak membiarkan kita bersendirian menongkah arus. When He brings us to it, He will surely bring us through it.

Akhi fillah, di jalan dakwah, kita semua berada di posisi masing-masing dan mempunyai amanah dan tanggungjawab. Lantas jadilah seperti rijal di sekeliling Rasulullah saw, yang tidak gentar dan sentiasa bersedia berkorban untuk Islam. Jangan pula kita jadi seperti Bani Israel yang banyak alasan dan sering lepas tangan.

Meskipun adakalanya amanah yang diletakkan di bahu kita itu berat, sehingga terpakssa mengorbankan sebahagian cita-cita, kesukaan dan kepentingan peribadi kita, bersabarlah! Ternyata, al jaza’, ganjaran yang menanti di hadapan kita sungguh setimpal. Ia salah satu daripada dua, hidup mulia meneraju manusia ataupun mati syahid bertemu Allah swt. Kedua-duanya adalah cita-cita kita yang tertinggi.

Wallahu'alam!

No comments: