Monday, May 16, 2016

MURABBI AGUNGEhsan Media Social

 

“Dah, cukuplah wahai Rasulullah dengan permintaan kau kepada Tuhan mu itu”


Begitu ungkap Abu Bakr r.a. menjelang Perang Badr al-Kubra tatkala Rasulullah bermunajat yang mana lirih doa tersebut terpateri dalam kitab-kitab sirah. Satu doa yang cukup hebat, dari seorang Nabi penutup risalah;


“Ya Allah Ya Tuhanku, perkenankanlah apa yang telah Engkau janjikan, Ya Allah Ya Tuhanku, aku memohon restu akan janjiMu itu. Ya Allah Ya Tuhanku, sekiranya termusnah kelompok ini di hari ini nescaya Kau tidak akan disembah lagi…..”

Lalu baginda ulangi,


“Sekiranya Kau kehendaki, maka Kau tidak akan disembah lagi selepas hari ini untuk selama-lamanya…”


Inilah yang kita petik dari Kitab Seerah Nabawi karangan Syaikh Safiyurahman al-Mubakarakfuri. Ketika itu, selendang Rasulullah saw jatuh sehingga Abu Bakr r.a mengambil dan meletakkan semula pada bahu baginda saw.


Dalam banyak kesempatan meneliti kisah Rasulullah saw dan umat Islam generasi awal terdahulu, kita dapati di sekian perjalanan, kisah-kisah bagaimana para sahabat mengambil posisi membantu Rasulullah saw, menguatkan baginda, berkorban untuk baginda, taat dan tunduk pada arahan baginda saw. Mereka benar-benar berada di posisi menunjukkan kecintaan sejati kepada baginda. Posisi seorang sahabat yang ikhlas kepada sahabat yang lain. Mereka berada pada posisi seorang mutarabbi, yang sedang dan sedia ditarbiyah oleh murabbi mereka yakni Rasulullah saw.


Jarang-jarang sekali bahkan diketengahkan posisi yang diambil oleh Rasulullah saw pula, sebagai seorang sahabat yang membalas cinta dan pengorbanan sahabat baginda yang lain, sebagai seorang murabbi yang sedang mentarbiyah sahabat-sahabatnya. Mungkin juga kita tidak cakna menilai sejarah manusia hebat ini.


Lantas, satu keratan panorama sejarah yang direkod oleh al-Quran ini wajar diperhalusi oleh sekelian umat Islam.


Ketika perintah hijrah ke Madinah sampai kepada Rasulullah saw, lalu berangkat la baginda ditemani as-Siddiq, Abu Bakr r.a. Salah satu peristiwa dalam perjalanan yang begitu panjang itu disemadikan dalam al-Quran.“Jika kamu tidak menolongnya, sesungguhnya Allah telah menolongnya iaitu ketika orang-orang kafir mengusirnya, sedangkan ia salah seorang dari dua orang ketika kedua-duanya berada dalam gua, ketika itu dia berkata kepada sahabatnya;

“Janganlah engkau bersedih, sesungguhnya Allah bersama kita”

 Maka Allah menurunkan ketenangan kepadanya dan membantunya dengan bala tentera yang tidak terlihat olehmu, dan Dia jadikan seruan orang kafir itu rendah dan firman Allah itulah yang tinggi, Allah MahaPerkasa, Maha Bijaksana”

(At Taubah :40)


Tidak perlu la kita huraikan dengan panjang lebar dan detailnya kisah yang cukup makruf ini. Tetapi mari sejenak melihat posisi yang diambil oleh Rasulullah saw dalam peristiwa yang bersejarah ini. Kali ini, ayat ke empat puluh surah at-Taubah ini mengangkat posisi Rasulullah sebagai seorang sahabat yang menenangkan sahabatnya yang lain.

Kata-katanya kepada Abu Bakr as Siddiq yang sedang rimas memikirkan keselamatan baginda itu;


“Janganlah engkau bersedih, sesungguhnya Allah bersama kita”


Cukup bersahaja dan menenangkan. Nah, bukankah Rasulullah saw juga memainkan peranan sebagai seorang sahabat? Bukankah ini satu sunnah yang baginda wariskan kepada kita, bagaimana lagaknya seorang sahabat itu, berada di samping temannya ketika senang dan susah, menenangkan sahabat yang bersedih dan rimas, dan mengingatkan si sahabat untuk terus bergantung kepada Allah swt.


Kisah ini mengajak kita merenung diri sendiri dan membayangkan bagaimana kisah persahabatan kita. Adakah selari dengan saranan yang digariskan oleh sunnah dan sejarah ini?


Tidak cukup sekadar itu. Daripada kisah ini juga dapat kita lihat posisi Rasulullah sebagai seorang murabbi agung, yang mentarbiyah sahabatnya, buktinya?


Sekali lagi ungkapan ini;

“Janganlah engkau bersedih, sesungguhnya Allah bersama kita”


Ya.


Sebagai seorang yang berstatus Nabi, yang mempunyai mukjizat, manusia utusan langit yang dijamin syurga, yang mana masa depan risalah pada waktu itu bergantung pada hayat baginda, boleh sahaja Rasulullah ungkapkan kepada Abu Bakr,


“Jangan sedih, aku kan Nabi”

“Jangan sedih, sesungguhnya aku memiliki mukjizat”

“Jangan risau wahai Abu Bakr, Allah pasti memeliharaku..”


Atau ungkapan-ungkapan lain yang seragam dengannya. Tetapi ternyata tidak. Bahkan baginda mengungkapkan,


“Janganlah engkau bersedih, sesungguhnya Allah bersama kita”


Subhanallah!

Ungkapan ringkas dan bersahaja ini, terkandung padanya nilai tarbiyah rabbaniyyah yang sangat tinggi melangit. Tatkala baginda berada di posisi seorang nabi, seorang yang memiiki mukjizat, yang pasti dilindungi Allah swt demi kemaslahatan risalah dan sebagainya, baginda memilih untuk menenangkan Abu Bakr r.a dengan meletakkan sepenuh pergantungan kepada Allah swt. Inilah dia sifat kemurabbian yang tertonjol pada baginda. Mendidik dan mentarbiyah anak binaannya untuk bertaut dan bertawakal kepada Allah swt.


Murabbi berjiwa rabbani, murabbi agung yang menjadi contoh buat sekalian ummat.


Alangkah rindunya kita pada sosok murabbi seperti ini. Yang saban hari, dalam saat segetir mana sekalipun, sentiasa mengingatkan untuk kembali dan menyerahkan segala urusan kepada Allah swt. Sosok murabbi yang mengajar kita mengenal Tuhan, berpandukan cahaya al-Quran dan sunnah.

Benarlah kata-kata masyhur;

“Jika tidak kerana Murabbi, aku tak kan kenal siapa Rabbi”


---


Selamat hari Murabbi buat semua


“Sesungguhnya Allah dan malaikatnya, penghuni langit serta bumi sehinggakan semut yang berada di dalam lubangnya dan ikan-ikan (di lautan) berselawat ke atas guru yang mengajar kebaikan kepada manusia.”

-Hadis Riwayat Tirmizi (3685)

No comments: