Tuesday, April 11, 2017

BUAT AKH YANG KEKECEWAANKhowatir Surah QasasSurah Qasas merupakan antara surah yang sarat dengan pengajaran-pengajaran yang begitu dekat dengan para duat, pejuang kebenaran yang menempuh jalan yang sukar dan hari-harinya berhadapan dengan kejadian-kejadian yang boleh mengecewakan dan mematahkan semangat.


Sekali lagi, seperti  mana banyak kesempatan dalam surah-surah yang lain, Allah swt menjadikan kisah nabi Musa as sebagai latar surah ini, untuk diambil dan dinikmati pengajarannya. Sungguh istimewa sosok nabi Musa ini kerana kisah-kisahnya sering menjadi rujukan para daie. Alangkah besarnya manfaat dan kebaikan yang mengalir buat nabi Musa. Ternyata beliau layak mendapat kemuliaan dan penghargaan ini. Begitulah Allah mengangkat hamba-hambaNya yang banyak bekorban dan berjuang untuk agamanya, mereka tidak akan dilupakan dan ganjaran untuk mereka tidak putus-putus.

Baiklah, berbalik kepada surah Qasas.


Uslub atau pendekatan surah Qasas ini memiliki keistimewaan tersendiri. Di awal surah, Allah swt menyebut beberapa janji Allah kepada bani Israel dan juga kepada keluarga nabi Musa. Kumpulan ayat yang menyebut sebilangan janji-janji Allah ini boleh dikatakan ‘trailer’ atau ‘prolog’ bagi keseluruhan surah. Kemudian, dalam saki baki ayat yang seterusnya, sedikit demi sedikit, satu persatu janji yang Allah sebutkan ini menjadi kenyataan dalam kisah nabi Musa. Storyboard nya sungguh epik dan memukau.


Tidak hairanlah, Syeikh Amr Khaled mengangkat tema “Thiqah dengan Janji Allah”[1] bagi surah Qasas ini. Kerana bagi orang yang yakin dengan janji Allah, dia tidak akan berhenti di separuh jalan perjuangannya, dia akan bertahan, bertenang dan meneruskan perjalanan takdir yang Allah tetapkan sambil menunggu dengan penuh tawakal dan sabar dalam beramal untuk menunggu kebenaran janji Allah swt.


Keseluruhan sifat ini ada pada nabi Musa as.

Selain daripada mencungkil tema surah dengan mengkaji ayat-ayat dalam surah ini, Syeikh juga berkongsi hikmah mengapakah surah ini dinamakan al-Qasas.

Dari segi bahasa, Qasas bermaksud kisah-kisah. Dalam surah ini, perkataan ini muncul pada ayat ke 25 tatkala nabi Musa menceritakan kisahnya kepada si ayah kepada dua perempuan yang ditemuinya dalam perjalanan pelariannya dari kezaliman firaun.

“...maka tatkala Musa mendatangani bapanya dan menceritakan kepadanya cerita mengenai dirinya..”
(Al-Qasas :25)


Barangkali surah al-Qasas diangkat menjadi nama surah berikutan kisah nabi Musa ini. Sebenarnya, perkataan qasas berasal dari perkataan qoso, yang juga membawa maksud mengikuti, to follow. Ini selari dengan pengunaannya dalam ayat ke sebelas. Ketika mana ibu musa menyuruh kakaknya mengikut atau ‘trace’ jejak nabi Musa,

Al-Quran menyebut perkaataan ‘qusiihi’..


“Dan berkatalah ibu Musa kepada saudara perempuan Musa, ikutilah dia..”
(Al-Qasas:11)


Apa yang menarik adalah komentar yang diberikan oleh syeikh berkenaan keselarasan makna perkataan ini. Surah Qasas bukan sahaja menceritakan bagaimana sedikit demi sedikit janji Allah terbukti dan materialised dalam kisah-kisah perjuangan nabi Musa, tetapi yang lebih penting adalah untuk sampai kepada masa terbuktinya janji –janji tadi, kita meski mengikut jejak perjuangan nabi Musa. Satu sisi pandang yang menarik.


Ia bukan sekadar sekumpulan ayat berbicara tentang kisah-kisah, bukan sekumpulan kisah-kisah untuk dinikmati plotnya, bukan untuk diceritakan sebagai lipur lara dan sebagainya, tetapi satu petunjuk, kisah yang perlu diikuti secara keseluruhannya untuk mendapatkan habuan berupa kebenaran kepada janji-janji Allah swt. Janji Allah swt merupakan janji yang evergreen, relevant dan tidak tertakluk kepada sebab kisah itu.

Ia akan terbukti.


Golongan lemah, yang ditindas akan diberi kekuasaan mewarisi urusan dunia. Itu adalah pasti. Tetapi sejauh mana kita yakin dan bersedia untuk mengikuti siri perjuangan nabi Musa itu menjadi persoalannya.


Ikhwah fillah,


Pengajaran ini begitu penting dan bermanfaat buat aktivis dakwah. Saban hari mereka diserang syubhah tentang kemenangan islam. Hari-hari dakwah ditolak. Musuh-musuh islam semakin kuat dan berkembang dengan cepat. Pada waktu yang sama orang yang meninggalkan dakwah juga bertambah,bahkan kadang-kadang kadarnya lebih cepat berbanding orang yang ingin bersama dakwah. Tidak hairan dan tidak mustahil, akn timbul keraguan dan prasangka dalam benak ikhwah sekalian untuk meninggalkan jalan, untuk berasa perjuangan ini tidak membawa ke mana-mana.

Tetapi tatapilah kisah nabi Musa ini dengan sebetulnya.

Ikutilah ia. Qusiihi.

Dengan mengikut track perjuangan inilah baru kita akan menikmati kebenaran janji Allah swt. Kita tidak tahu bilakah masanya janji-janji itu akan tertunai dan menjadi kebenaran sekali lagi dan lagi. Kita juga tidak tahu apakah kita sempat untuk menikmati janji itu tertegak. Tetapi cukuplah kita yakin akannya dan terus mengikuti jejak langkah nabi Musa, yang yakin dengan janji Allah.


Sekiranya kecewa dengan  halaqah setelah hambar pengisiannya, atau tidak yakin dengan keberkesannya, atau kecewa prestasi tajmik yang mencabar, mad’u yang gila-gila, penolakan yang radikal, ancaman musuh, dirudum pelbagai masalah kehidupan pula, janganlah jadikan berhenti daripada mengikut jejak ini sebagai option yang wajar untuk diambil. Sebaliknya berilah diri kita sedikit masa.

Ikutilah .Teruskan perjalanan. Semakin lama kita akan semakin yakin dan memahami tabiat jalan ini insya Allah.


Orang yang berhenti setelah diuji berkali-kali, dan setelah begitu lama berada di titik kekecewaan sebenarnya telah berhenti mempercayai kebenaran janji Allah swt. Di saat kita mahu berhenti, sebenarnya jarak kita dengan janji itu telah terlalu dekat. Alangkah ruginya jika kita tidak bersabar sedikit lagi.

Begitulah besarnya manfaat surah ini. Ia patut dibaca oleh para ikhwah yang mulia berkali-kali, ditadabur terus menerus dan dijadikan bahan hiburan tatkala semua perkara yang lain telah mengecewakan dia.

Maka akhi,

Kembalilah! :)


[1] Khowatir Qur’aniyah

No comments: