Friday, June 30, 2017

QH 34 : MANFAAT & MUDARAT
Prinsip ke-34


“Al-Quran telah mengisyaratkan dalam sebilangan ayat bahawa sesiapa yang meninggalkan sesuatu yang bermanfaat kepadanya dengan kesanggupannya sendiri, dia akan diuji dengan disibukkan dengan perkara-perkara yang memudaratkannya dan dia tidak lagi dapat melakukan perkara yang ditinggalkannya pada awalnya tadi..”[1]

Inilah prinisp ke-34 yang dikemukan oleh Imam Sa’di dalam karyanya, Qawaid Hisan Tafsir al-Quran. Ternyata ia prinsip yang kita semua harus setujui. Jika ia bukan datang dari himpunan maksud sebilangan ayat Quran sekalipun, ia berlaku dalam reality kehidupan kita.

Beliau melanjutkan lagi dalam buku beliau itu;

Diingatkan bahawa sesungguhnya Allah telah mengulangi dalam banyak ayat bahawa apabila orang musyrikin meninggalkan ibadah kepada ar-Rahman, mereka akan diuji dengan penyembahan berhala. Apabila mereka berlaku sombong daripada mentaati para Rasul – dengan dakwaan buruk mereka terhadap para rasul – mereka akan diuji dengan kepatuhan kepada apa sahaja yang ditawarkan akal dan agama mereka. Apabila mereka ditawarkan dengan keimanan pada pertama kalinya dan mereka mengetahuinya tetapi mengabaikannya, Allah akan membolak-balikkan hati mereka dan menguncinya, lalu mereka tidak lagi dapat beriman sehinggalah mereka ditimpa azab yang pedih.

Apabila dijelaskan pula kepada mereka jalan yang lurus lalu mereka berpaling daripada memilihnya, dan mereka lebih meredhai jalan kesesatan berbanding jalan petunjuk, maka mereka akan dihukum dengan dipalingkan hati mereka oleh Allah dan Allah akan menjadikan mereka orang yang sesat di jalan itu. Apabila mereka menghina ayat-ayat Allah dan rasul-Nya, maka Allah akan menghina mereka dengan azab yang menghinakan dan apabila mereka menyombongkan diri daripada menerima kebenaran, Allah akan menghina mereka di dunia dan akhirat.[2]

Kita sendiri mungkin pernah mengalami keadaan ini. Apabila kita mengabaikan sesuatu yang bermanfaat kepada kita, sedang kita mampu untuk melakukannya, maka Allah swt akan menguji kita dengan menyibukkan kita dengan perkara yang boleh memudaratkan kita dan mengharamkan ke atas kita perkara dan manfaat yang kita abaikan.


Contoh mudah, apabila pendakwah tidak turun padang melakukan kerja-kerja mengingatkan orang ramai tentang kebenaran, mereka disibukkan dengan aktiviti mengutuk umat dan masalah orang ramai, bukan turun sebagai penyelesai masalah. Bila al-akh tidak sibuk di medan masing-masing, mereka diuji dengan masalah ukhuwah, dengki, iri hati, rasa serba tak kena, gaduh di Facebook dan sebagainya.


Fenomena-fenomena ini telah pun disebut dalam Quran dalam banyak kesempatan.

Antaranya;

فَلَمَّا زَاغُوا أَزَاغَ اللَّهُ قُلُوبَهُمْ

Maka tatkala mereka berpaling (dari kebenaran), Allah memalingkan hati mereka
(As Saff :5)


Ayat di atas merujuk kepada kaum Nabi Musa yang diajak untuk beriman kepada Allah dan risalah yang beliau bawa. Mereka sedar bahawa Nabi Musa adalah utusan Allah. Tetapi mereka menyakiti beliau dan membelakangi ajakan ini. Akhirnya Allah memalingkan hati mereka dan mereka dihinakan. Begitulah, manfaat itu ditukar dengan kemudaratan.


Seterusnya;وَلَمَّا جَاءَهُمْ رَسُولٌ مِنْ عِنْدِ اللَّهِ مُصَدِّقٌ لِمَا مَعَهُمْ نَبَذَ فَرِيقٌ مِنَ الَّذِينَ أُوتُوا الْكِتَابَ كِتَابَ اللَّهِ وَرَاءَ ظُهُورِهِمْ كَأَنَّهُمْ لَا يَعْلَمُونَ

Dan setelah datang kepada mereka seorang Rasul dari sisi Allah yang membenarkan apa (kitab) yang ada pada mereka, sebahagian dari orang-orang yang diberi kitab (Taurat) melemparkan kitab Allah ke belakang (punggung)nya, seolah-olah mereka tidak mengetahui (bahwa itu adalah kitab Allah).

وَاتَّبَعُوا مَا تَتْلُو الشَّيَاطِينُ عَلَىٰ مُلْكِ سُلَيْمَانَ

Dan mereka mengikuti apa yang dibaca oleh syaitan-syaitan pada masa kerajaan Sulaiman
(Al Baqarah 101-102)


Inilah pula ayat berkenaan suatu umat yang menolak keimanan kepada rasul dan kitab sehingga Allah uji mereka dengan mereka mengikuti apa yang dibaca oleh syaitan-syaitan. Alangkah jeleknya apa yang mereka pilih. Mereka membeli kemudaratan dengan jalan hidayah!


Begitu banyak lagi ayat-ayat lain yang menceritakan akan keadaan ini.


Alangkah berguna dan bermanfaatnya prinsip ini kepada kita semua terutamanya umat islam, umat dakwah ini. Ketika diberi peluang dan dibukakan pintu-pintu kebaikan yang banyak dalam keadaan kita mampu untuk melakukannya, janganlah memerah otak mencari alasan untuk mengelakkan diri. Jika kita meninggalkan kebaikan-kebaikan ini, Allah akan uji kita dengan kesibukan kepada perkara yang memudaratkan kita.

Prinsip ini memberi teguran yang keras buat kita ikhwah sekalian yang sering memberi alasan dan bertangguh-tangguh.


Kadang-kadang kita memberi alasan untuk menangguhkan amal dakwi kita sama ada tajmik mahupun takwin dengan alasan mahu focus pada bisnes, bina karier terlebih dahulu, focus pelajaran semata-mata, masalah itu dan ini dalam keadaan kita sebenarnya mampu, nescaya kita akan diuji dengan kesibukkan yang lain.

Keadaan ini telah diumpamakan dalam Quran seperti berikut;

وَمِنْهُمْ مَنْ عَاهَدَ اللَّهَ لَئِنْ آتَانَا مِنْ فَضْلِهِ لَنَصَّدَّقَنَّ وَلَنَكُونَنَّ مِنَ الصَّالِحِينَ

Dan diantara mereka ada orang yang telah berikrar kepada Allah: "Sesungguhnya jika Allah memberikan sebahagian karunia-Nya kepada kami, pastilah kami akan bersedekah dan pastilah kami termasuk orang-orang yang saleh

فَلَمَّا آتَاهُمْ مِنْ فَضْلِهِ بَخِلُوا بِهِ وَتَوَلَّوْا وَهُمْ مُعْرِضُونَ

Maka setelah Allah memberikan kepada mereka sebahagian dari karunia-Nya, mereka kikir dengan karunia itu, dan berpaling, dan mereka memanglah orang-orang yang selalu membelakangi (kebenaran).

(At-Taubah :75-76)

Seorang masyaikh da’wah ketika selesai menamatkan pendidikannya di Madinah, mengajak rekannya untuk mulai aktif berda’wah. Diajak menolak, dengan alasan ingin kaya dulu, karena orang kaya suaranya didengar orang dan kalau berda’wah, da’wahnya diterima. Beberapa tahun kemudian mereka bertemu. "Ternyata kayanya kaya begitu saja", ujar Syaikh tersebut.[3]


Semoga prinsip ke-34 ini mengetuk-ngetuk jiwa kita yang keras ini. Mudah-mudahan dapatlah kami berkongsi lagi prinsip dakwi yang lain dari Quran.[1] Qawaid Hisan;Q34
[2] Ibid
[3] Untukmu Kader Dakwah-KH Rahmat

No comments: