Tuesday, September 26, 2017

"SUDAH TIDAK ADA MUKMIN YANG SOHIH KAH?"

 Izza wujida mukmin soheh, wujidat maahu, wasail al-najah jami’an.

Sekiranya wujud mukmin yang sohih (imannya), telah wujud bersamanya segala bentuk jalan kejayaan. Kata-kata ini telah kami petik dari Rasail (Himpunan risalah imam Al-Banna) dalam risalah Kepada apa Kita Menyeru Manusia.


Orang ramai sering bertanya kepada sang imam, bagaimana datangnya kejayaan-kejayaan ikhwan dalam menyumbang begitu banyak dan pesat? Siapa pula yang menyumbangkan duit? Bagaimana para aktivisnya boleh menjadi begitu hebat?

Fenomena maraknya dakwah ikhwan dalam masa yang singkat ini ditanggap pelik oleh sebahagian besar masyarakat Mesir. Namun sang imam menjelas matlamt dakwah ini dan tuntutan ataupun wasiat kepada para ikhwan sebagai hamba pilihan Allah.


Sekiranya orang ramai mengetahui bahawa tarbiyah ikhwan mendahulu iman sebelum harta atau sering disebut-sebut sebagai slogan al-iman qobla al-mal, nescaya persoalan-persoalan ini tidak akan timbul. Ini keraan tarbiyah yang menjadikan pembentukan iman sebagai agenda utama, nescaya segala bentuk keperluan material akan datang menyusul.


Sebab itu dikatakan, apabila telah wujud mukmin yang benar imannya, maka telah ada bersamanya segala bentuk jalan keberhasilan.

Dengan berkah iman itu, akan mengalirlah jumlah wang infaq yang banyak dan terus menerus. Dengan berkah iman itu, tidak akan putus-putus idea datang untuk menyelamatkan umat ini. Dengan berkah iman itu, para ikhwan tidak lagi mensisakan sesuatu untuk kehidupan pribadi mereka.  Dengan berkah iman itu, mereka mengalokasi tenaga dan masa yang banyak untuk keberhasilan dakwah.


Inilah yang diajar oleh Imam Hassan al-Banna.

Jadi apabila dakwah telah memiliki individu yang benar imannya, ia tidak lagi harus menangisi masa depannya. Meskipun perjalanan masih panjang, namun jalan-jalan keberhasilan sudah terbentang di hadapan mata. Ia berbangga-bangga dengan aktivisnya yang memeluk erat jalan ini dan telah berjanji untuk mati di atasnya. Saban tahun dia bergembira atas gugurnya pejuang-pejuang dakwah. Sekiranya dakwah merupakan makhluk yang bisa berbicara, sudah tentu ia tersenyum lebar dan berbicara di sana-sini mengenangkan mukmin yang benar imannya ini.


Membaca kalam al-imam ini membuatkan kita tersentap sebenarnya.


Tersentap dan terpaku melihatkan suasana dakwah yang makin suram di medan kita. Adakah ini petanda bahawa di medan sudah tidak ada individu yang benar imanya? Inilah yang perlu direnung lama dan dalam.


Apabila dakwah sudah tidak marak. Apabila masjid sudah mulai lengang. Apabila al-quran di rak-rak musollah sudah berhabuk dan mulai menjadi teman anai-anai. Apabila sejadah sudah tidak dibentangkan lagi di saff pertama. Apabila mp3 quran tidak lagi menjadi senarai teratas manisan telinga anak-muda. Apabila semua ini berlaku dan memangpun ia sedang berlaku, maka janganlah kita bertanya,

“Antum tidak cukup duit kah?”

“Tidak ada kenderaan untuk bawa ikhwanmu berjaulah kah”

“Peperiksaan menghimpit masa kaliankah sehingga azan sudah tidak kendengaran?”

“Tidak ada tempat untuk berprogram ke ikhwanku?”


Jangan ditanya.

Tetapi tanyalah,


“Sudah tidak ada mukmin yang sohih kah kita ini?”