Friday, January 8, 2016

TRAVELOG : MUJADDID





Wahai orang-orang yang beriman! Bersabarlah kamu dan kuatkanlah kesabaranmu dan tetaplah bersiap-siaga (di perbatasan negerimu) dan bertakwalah kepada Allah agar kamu beruntung. 

(3:200)

-------

Dublin, penghujung 2014.

“Kita tangguhkan majlis kita dengan tasbih kaffarah dan Surah Al-‘Ashr.”

Selesai bertukar-tukar salam dan peluk mesra dengan semua orang, Sarah, Adi dan Nurul bergegas keluar dari prayer room kecil di basement bangunan kolej itu. Tinggal dia dan Nura, masing-masing laju memasukkan tafsir mini, buku nota usrah dan iPad ke dalam beg sandang. Kena cepat, winter ni cepat je dah gelap.

Selesai mengemas, dia bingkas berdiri. “Jom akak, dah siap belum?”

Nura menyandang begnya di sebelah bahu. “Awak rushing nak balik ke?”

Dia mengetuk dagu memikir. “Takde la rushing pun. Nak pack barang je la untuk PMS (Perhimpunan Musim Sejuk) esok. And kemas bilik sikit. Malam ni adik-adik overnight kat Zinnirah, esok before Subuh dah kena gerak ke airport.”

“Kalau macam tu kita cakap sambil jalan la.” Nura menyarung Converse di muka pintu prayer room.
Keluar dari bangunan ‘kotak’ empat segi itu, dia menyeluk tangan ke dalam saku jaket. Sejuk.

Nura yang sedari tadi  berjalan di sebelah membuka mulut. “Akak dah go through your winter target.”
Alamak, malunya! Wajahnya bersemu merah, antara disapa angin musim sejuk Dublin dengan perasaan segan sebab terbayang apa yang ditulis dalam winter targetnya dalam liqa’ yang lepas.

  1.  Melatih skills  muwajjih
  2. Sambung baca Raheeq Makhtum.
  3. S    Selesaikan hafazan juz 30.
And the list goes on.

Nura menyambung bicara. “Awak tak dapat bawak adik-adik pergi jaulah Turki kan?”

Dia mengangguk sedih. “Ayah tak bagi pergi 2 kali.”

Allah je yang tahu betapa banyak benda yang dia dah rancang nak bagi kat adik-adik sepanjang jaulah winter nanti. Dari bulan lepas dia dah mula revise bahan-bahan pengisian yang dia kira menepati hadaf tarbiyah winter kali ini dan semak semula itinerary jaulah Turki yang dia ikuti sebagai adik pada winter tahun lepas. Malangnya dia tersangkut di langkah pertama; mendapatkan green light dari ayahanda tercinta di tanah air. Macam-macam cara dia dah cuba. Bodek, cakap lembut-lembut, buat gaya comel, buat-buat merajuk, cuba rasuah dengan hiking boots. Semua tak lut.

Memang ke laut ke paya la target nombor satu tu.

“Maksudnya balik dari UK nanti awak available je la kan kat Dublin sampai nak pergi jaulah Jordan? 
Tak ke mana-mana kan?” Nura menyoal.

“Yep.” Angguk sedih lagi. Sedihnya tak dapat bawak adik pergi jaulah… sedih… sedih…

“Akak nak request something.”

… Terlepas peluang besar nak dapat tarbiyah sebagai kakak yang membawa jaulah instead of ikut sebagai adik je... “Apa dia?” Sedih… sedih…

Nura sengih lebar. “Boleh bagi ISK in English?”

… Dah la tahun depan nak balik PMC dah… “Boleh, boleh.”

Aih senangnya? Nura memastikan dia tak tersalah dengar. “Apa yang boleh?”

Sedihnya… nak bfg dah tahun depan… “Bagi ISK in Eng…” … lish?? “Wait, what did you say?”  Langkah kaki terus terhenti. Dia berpaling tegak kepada Nura di sebelah.

Nura menahan sengih yang menarik bucu bibir. “Akak nak assign awak untuk bagi ISK in English dekat kawan-kawan akak yang ISOC (Islamic Society). Awal Januari nanti. Boleh tak?”


----------


Manchester, penghujung 2014.

“And once again, I’m repeating this again and again. There is a contradiction in terms between freedom and ignorance, because ignorance per se is a jail.”

Ikon pause ditekan. Suara Tariq Ramadan dari headphone di kepala terhenti. Dia memicit pangkal hidung dengan ibu jari dan jari telunjuk. Mata dah rasa berbinar menghadap skrin laptop. Dia merebahkan badan di tengah-tengah helaian nota, graf, peta Middle East dahulu dan sekarang,  buku Ini Sejarah Kita tulisan Thoriq Ahmad, post-it notes, highlighters dan Sharpie berbagai warna. Mata menengadah siling putih RI yang ditumpangi sebelum meneruskan perjalanan ke destinasi seterusnya esok.

Penat dari PMS yang baru menutup tirai petang tadi masih terasa. Satu badan pegal. Sarah di sebelah dah terlena dari tadi. Adik-adik dah lama dibuai mimpi di bilik atas. Esok awal-awal pagi masing-masing akan membawa haluan sendiri sehingga hari terakhir baru mereka akan berkumpul semula di Manchester Airport untuk pulang ke Dublin. Ada yang akan berjumpa kawan lama, ada yang akan ke Boxing Day, ada yang akan berjalan-jalan sendiri. Dia sendiri dan Sarah akan ke Piccadilly station untuk menaiki train ke London, ada pengisian pula di situ selama 2 hari 1 malam dengan akhawat London.

Penat. Buku ISK tak habis revise lagi, peta Tanah Arab tak habis hadam. Video lecture pakcik Tareq Suwaidan, The Future of Islam tak khatam lagi. Menggagau-gagau jugak nak cari video yang sesuai untuk ISK in English.  Mana nak pastikan kefahaman diri sendiri tak menyimpang, mana nak biasakan English terminologies. Caliphate, Umayyad, Abbasid, Ottoman, world order, yada yada.  Jenuh la dia speaking berabuk nak practice takut tergagap depan orang nanti.

English satu hal, basics Bahasa Arab dia pun kena polish jugak, buat modal tadabbur ayat nanti. Bukan calang-calang orang yang dia akan bagi ISK ni. Seorang dari Sudan dan memang menetap di Ireland, ayah dia ada klinik sendiri di Ireland. Seorang lagi dari Saudi. Dua-dua memang obviously pandai cakap Arab. Kalau dengar diorang share tadabbur di prayer room memang dahsyat. Inferior je dia rasa nak bagi ISK ni.

“Awak ada masa 2 minggu nak prepare. InsyaAllah akak yakin awak mampu,” Nura meyakinkan masa dia ragu-ragu nak terima permintaan Nura tu.

“Akakkkk,” dia merengek. “Diorang bukan lagi power sirah ke akak? Takkan la kita nak bagi pulak, macam tak layak je.”

Hey, you’re the best tau.” Nura menepuk bahu dia. “Lagipun memang diorang dah lama minta dengan akak nak ada pengisian ni. Diorang tahu je apa kita buat. Kesian kat diorang, diorang pun nak buat benda yang sama dalam kalangan kawan-kawan ISOC tu, tapi tak tahu macamana dan takde orang nak guide.”

Dia memintal hujung tali hoodie yang dipakai. “Tapi kan akak, macamana kalau kita tersalah bagi? Macamana kalau kita tertinggal point besar?”

“Masa ni la nak practice jadi muwajjih. Bila lagi? Lagipun, you never know till you try kan?” Nura senyum. “Awak tak payah fikir sangat diorang akan dapat ke tak point ISK tu. Ni more to tarbiyah diri awak sendiri. Masa kena jadi muwajjih ni la betul-betul akan tercabar fikrah kita, betul ke kita dah hidup dengan apa yang kita faham selama ni?”

Dan memang la betul lagi tepat to a T apa yang Nura cakap tu. Sepanjang dia revise bahan ISK ni memang rasa macam prepare untuk bagi kat diri sendiri je. Islam vs islam, tujuan hidup, hadis logam, memang balik-balik kena tuju kat batang hidung sendiri.

Dia mencapai buku From My Sisters’ Lips tulisan Na’ima B. Robert di sebelah kepala. Saja dia ulang baca buku tu, banyak je points ISK yang boleh dicedok dari buku tu. Diteruskan bacaan dari helaian muka surat yang bertanda.


“Because I was born a Muslim, I didn’t think that I needed to take my shahadah. In some ways, I wish I had achieved that milestone, just to mark the difference between the time of ignorance and the time of knowing.”
Ouch.

“While taking the shahadah was an emotional step for some sisters, there were also many who did not fully comprehend the significance of that statement until they had grown in the deen and increased in their understanding.”


Dia mengerutkan hidung. Ouch, terkena lagi.


----------


Dublin, awal Januari 2015.


“Would you like to try our dish? It’s called gulai,” dia menawarkan ayam masak lemak cili api kepada Mawadda dan Nabila.

Lega je dah lepas ISK. Takde la ISK sangat, lebih kepada ‘mini ISK’. Bermula pagi tadi dan habis sebelum Maghrib tadi. Dan sekarang sedang dinner sambil menunggu ayah Mawadda datang pick up Mawadda dengan kereta dia. 


Alhamdulillah dia rasa Allah sangat permudahkan sepanjang pengisian tadi. Mawadda dan Nabila pun masyaAllah sangat nampak eager untuk mendengar. Dua-dua dah ada fikrah Islam yang jelas, jadi pengisian tadi sangat dua hala. Tersentuh dia mendengar kata-kata dua gadis Arab itu petang tadi.


“MashaAllah, I’ve never heard about this. I knew those verses about our purpose of life, but I’ve never really given it a thought like this. To think that being a muslim should be my first identity, instead of a Saudi or a Sudanese or a Kuwaiti medical student like we Arabs often introduce ourselves here,” komen Mawadda.

“Every muslim should know about this – no, every people in this world should know about this,” Nabila berkata dengan matanya yang bersinar-sinar. “Like, I think you should give a talk about this for the whole ISOC members.”

Nak tersedak dia dengar ayat terakhir tu.

“I have a question.” Mawadda menghabiskan kunyahan nasi berlaukkan ayam masak lemak cili api sebelum menyambung. “About the hadeeth you shared at the end of this evening session.”

Dia mengunyah ayam sambil memikir. Oh, hadis tentang setiap 100 tahun akan muncul seorang mujaddid Islam tu. “Yeah, the one about the mujaddid right?” Diteguknya air dari mug biru di hadapannya.


“Spot on.” Mawadda menghabiskan suapan yang terakhir. “Can a woman be a mujaddid?”
Betul-betul dia tersedak kali ni.


----------


Teringat kali pertama hadis tentang mujaddid itu didengari. Masa dapat tu, berkobar-kobar semangat. Islam akan naik kembali jyeahhh! Aku akan nantikan siapakah yang bakal bangkit untuk memperbaharui Islam dan menyelesaikan segala kekalutan dan kekucar-kaciran abad ini! Lepas tu sambung makan nasi talam dengan tomyam ayam dan teruskan hari macam tiada apa-apa yang berlaku.


Tak pernah terfikir pun boleh tak perempuan jadi mujaddid, apatah lagi nak fikir adakah aku mahu menjadi  mujaddid yang menegakkan kembali Islam tu. Bila Mawadda tanya soalan tu, memang jelas-jelas dia meletakkan diri dia sebagai orang yang mahu menaikkan kembali Islam tu.

Rasa malu dengan diri sendiri bila tengok Mawadda, tengok Nabila. Orang-orang yang bersungguh-sungguh mencari tarbiyah dan menghargainya. Sedangkan dia sendiri, tarbiyah datang bergolek pun masih mahu main polis sentri, masih mahu main hide and seek. Awal-awal bukan main seronok dan semangat, sekarang ni macam-macam alasan.

Dia rindu untuk kembali merasa seperti saat-saat awal ‘dilanggar’ tarbiyah dahulu. Semua benda terasa baharu, semua benda terasa memberi makna baharu dalam hidup. Setiap kali datang usrah, datang daurah, hati dibuka seluas-luasnya, menantikan apa lagi yang akan dia pelajari kali ini. Setiap patah kata, setiap butir bicara dia semat dalam hati.

Sekarang, entah ke mana sifat gung ho itu hilang.

Malam itu, dia menampal post-it­ note di dalam plannernya.

Azam tahun baru: Appreciate each day and its tarbiyah as a new one.


-------


“One of the best things about those early days was everything was so new and refreshing that you open your heart more and acted upon what you learned tout de suite. Our fault is we get jaded too soon.”

-------



Without wax,

KC.


Post berlabel 'Travelog' merupakan siri baharu karya penulis-penulis  yang sedang bergiat aktif di lapangan dakwah dan tarbiyah dari serata dunia.

(Admin)

5 comments:

Anonymous said...

Suka

Anonymous said...

Kalau nak hantar jugak, macamana?

Anonymous said...

berminat juga nak hantar.

Inspector Saahab said...

send to

inspectorsaahab@gmail.com

anis fadhilah said...

Why gaya penulisan dah mcm hlovate. Rasa mcm tengah baca novel hlovate haha lol.