Wednesday, November 30, 2016

ZATIYAH DAKWIYAH




Benda paling tak best dalam tarbiah ini bila cuti, bila ikhwah terperangkap dalam suasana yang tidak solehah. Jauh dari kumpulan orang baik mereka. Sehingga muncul persoalan seperti berikut saban tahun dari generasi demi generasi.

"Macam mana nak istiqomah masa cuti?"

"Macam mana nak sentiasa bersemangat dengan tarbiah dan dakwah tanpa support system?"

"Sebab apa lepas grad ramai yang gugur?"

"Sebab apa bila liqa tak jalan, murabbi senyap, mutarabbi pun senyap, sunyi sepi?"


Dah banyak lagi persoalan persoalan yang pattern macam tu. Yang menjurus kepada kesimpulan, macam mana nk kasi bersemangat buat dakwah tanpa pengaruh luar, external factors.
Nak cakapnya betapa kita ni sangat affected dengan external factors. Affected dengan persekitaran, dengan kawan, dengan semangat orang lain, kena tunggu kena basuh dan sebagainya.

Akh A pernah bertanya kepada Akh B,

"Macam mana nak kekal istiqomah" Nampak tak ada redundancy kat situ. Nak kata besarnya persoalan ini.

Lalu Akh B jawab,


"Senang je, ikhlas. Buat kerana Allah"

"Amboi idealnya jawapan" Getus Akh A dalam diam, sambil terpaksa menelan realiti yang pahit.


Sebenarnya isu ni penting. Wajar dibincangkan. Persoalan bagaimana nak mulakan rasa semangat berdakwah dari dalam diri, bukan dari luar ke dalam. Bukankah perubahan tu patut mula dalam diri kita? Sepatutnya external factors hanyalah catalyst, ataupun hormone yang dirembeskan untuk tingkatkan rate kita.

So, bagaimana?

Teringat satu tajuk perkongsian yang pernah dengar suatu ketika dulu. Zatiyyah Dakwiyyah. Bukan maksudnya seperti dakwah fardiyah yakni dakwah kepada individu, tetapi memulakan dakwah dari diri sendiri. Zatiyyah kat sini lebih tepat kalau bahasa moden kita sandarkan pada perkataan immanent, bagi yang menghargai bahasa Inggeris. Selalunya orang yang berlebihan semangat islamnya tak terima bahasa Inggeris, tak islami kata mereka.

Zatiyyah Dakwiyyah, macam mana?

Ia bermula dengan membetulkan beberapa kefahaman asas kenapa kita berdakwah. Sekurang kurangnya ada 3 point yang boleh didiskusikan.


Pertama, please bear in mind, semat dalam fikiran dan faham betul-betul yang suatu hari nanti kita sume akan dihisab secara fardi, sendiri-sendiri, secara individual.

Tak kisah la siapa murabbi kita, mursyidul am ke, dan siapa halaqah mate kita, kita dari group mana, anak sape, masing-masing akan dihitung amal mereka secara individu. Orang lain, baik yang dekat mahupun jauh, apa hubungan sekalipun kita dengan dia masa kat dunia tak dapat nak tolong mudahkan hisab kita.

Allah jelaskan;


وَكُلُّهُمْ آتِيهِ يَوْمَ الْقِيَامَةِ فَرْدًا



Dan tiap-tiap mereka akan datang kepada Allah pada hari kiamat dengan sendiri-sendiri.

19 :95


Datang kepada Allah secara sendiri. Fardi. Dah takde orang nak backing kita. Dah tak ada external factors yang nak bantu kita. Bunyi macam individualistik dan pentingkan diri kan. Tapi kefahaman inilah yang akan menghidupkan dakwah dalam diri kita. Akan menghidupkan zatiyyah dakwiyyah.
Masa di hadapkan untuk dihisab, dah sendiri sendiri, kena soal sendiri sendiri, jawab pun sendiri sendiri. Apa jawapan kita nak siapakan di hadapan Allah swt nanti ? T.T


Jadi jangan berbangga atau rasa berjasa dengan kejayaan kolektif itu semata-mata. Sebab kita dihitung secara individual. Dan jangan juga tunggu untuk di push selalu. Beramal lah untuk selamatkan diri kita sendiri terlebih dahulu.

"Macam mana nak check kita dah ikhlas ke tidak?"

“Tengok apa yang kita buat bila bersendirian"

Padu. Ada tally nye equation ini.
Jadi akhi, apakah yang menyekatmu untuk mara ke hadapan?


"Diorang pun senyap bang"

"Segan la, sorang-sorang"

"Rasa lemah la, liqa tak jalan"

"Murabbi tak tanya dan tak suruh pun"

Mengapa masih menggunakan dialog dialog ni, bukankah kita akan dihadapkan secara fardi suatu hari nanti?

Semoga Allah swt memberi kekuatan kepada diriku dan dirimu untuk menyalakan semangat berdakwah dari dalam diri.


"Apa, point dua dan tiga? "

"Nak tahu kena la stay tuned"


7 Syawal 1437H

2 comments:

A. Asyraf (asd_slade) said...

Salam alaykoum akh.

Thanx for writing this.
IKHLAS DAN FARDI tu betul-betul memberi jawapan kepada persoalan saya selama ini.

Dulu rasa bersemangat, tapi sekarang 'the flame' tu dah makin kurang.
Harapnya tak hilang.

Saahab said...

Alhamdulillah.

Doakan ya