Friday, May 30, 2014

THE LAST AIR-BENDER




Saya ada seorang bapa saudara yang namanya dirahsiakan mempunyai satu tabiat yang sangat unik, yakni beliau selalunya akan ambil masa paling kurang tiga minit semata-mata untuk membasuh tangan sebelum makan dan kalau mandi memang boleh sampai satu jam. Sama la kalau ambil wudhuk. Kalau waktu ada makan-makan bersama keluarga di rumah nenek, kami akan sentiasa hampir putus asa menunggu beliau membasuh tangan di sinki di dapur.


Dahulunya saya ingat pakcik saya ini memang Avatar the last air-bender, ok melawak. Rupanya memang ada satu jenis penyakit yang jenis macam ini. Bukan sahaja tertakluk kepada suka air, bahkan ada banyak kategori lain lagi.


Obsessive–compulsive disorder (OCD) is an anxiety disorder characterized by intrusive thoughts that produce uneasiness, apprehension, fear, or worry; by repetitive behaviour aimed at reducing the associated anxiety; or by a combination of such obsessions and compulsions.
(wikipedia)



Itulah dia nama penyakitnya.


Saya tidak tahu sejauh mana benar hypothesis saya tentang bapa saudara itu, tetapi memang ada bahkan sangat ramai orang yang mempunyai penyakit sedemikian. Mungkin perkataan penyakit kurang sesuai untuk menisbahkan perkara ini. Pada dasarnya, tak kan la suka basuh tangun pun dikira penyakit, tapi yelah, kalau dah satu tangki air guna untuk basuh tangan sahaja, tambah tambah kalau duduk di area Selangor yang air macam chips more ini, err, memang sakit la.


Ada banyak jenis OCD yang melanda orang kebanyakan. Antara yang pernah saya jumpa atau kenali, memang ada yang suka basuh tangan berkali kali. Kalau dah setengah jam tak basuh tangan, boleh jadi berpeluh peluh mereka ini. Ada juga yang jenis kena sentiasa kemas, dan tersusun semua perkara. Kalau tengok files berselerak itu, mereka boleh pengsan. Ada yang jenis tak boleh baju berkedut. Kalau dah berkedut sikit, gosok lagi. Dan lagi.


Ada yang jenis tak boleh tengok debu debu di lantai. Kalau ada je terus disapu dan dimop. Ada yang tak boleh tengok rambut yang berguguran, sehinggakan mereka sanggup kutip satu persatu. Dahsyat. Tetapi inilah keunikan. Kalau duduk satu rumah dengan manusia fe’el ini memang beruntung la, rumah bersih semacam sahaja.

Symptom utama bagi mereka ini ialah mereka akan melakukan perkara tersebut berulang-ulang kali tanpa alasan yang muhasabah, sehingga suatu masa, tahap pengulangan itu boleh dikatakan melampau. Eh.






Yang menarik dan merisaukan, sebenarnya hari ini makin ramai yang mempunyai penyakit OCD ini. Semakin ramai dan keadaan yang semakin parah, tanpa mereka sedari. Bahkan, para pengkaji ilmu perubatan pun belum tentu sedar akan perkembangan terbaru ini.


Iaitu fenomena OCD terhadap media social. Kalau kita perhatikan, berapa ramai orang termasuk kita sekali yang memang tidak boleh duduk dengan tenang jika paling kurang dalam setengah jam notis notis media social seperti facebook, email dan twitter tidak diperiksa. Ada orang memang berpeluh-peluh kalau tiba-tiba access Internet terputus.


Entah dalam satu hari, berapa ratus kali kita kemaskini media social kita. Jika ada notis yang masuk tetapi tidak dapat diperiksa, mungkin ada yang rasa cemas. Jika ada email yang tidak reply, tidak senang duduk. Bahkan kalau tidak ada notis sekalipun, tetap kita rasa macam tidak lengkap ‘rukun’ harian kalau tidak periksa media social kita.


Hari ini semua benda hendak dilaporkan di media social. Check in ke kelas. Makan di kedai mamak. Naik taxi. Angkat baju. Langit mendung. Lapar. Masak Meggi. Dan beragam cerita lagi. Bahkan kalau ubat gigi habis pun akan ditulis di media social;


“Baru beli dua hari lepas, ubat gigi mu’min ini, dah habis hari ini. Ish, hantu mana la makan”

Err.


Jika difikirkan sejenak, banyak sebenarnya masa yang terbuang untuk hal hal yang tidak berfaedah. BOB diri sendiri. Dan kalau difikirkan balik juga, sebelum adanya medan untuk berkongsi aktiviti harian ini semua, apa je yang masyarakat kebanyakan buat hari hari di posisi masing-masing?


Ini kita baru bercakap dalam konteks orang ramai, masyarakat kebanyakan. Tetapi, huh, jangan kata orang ramai, para da’ie turut terpelosok dalam gejala ini. OCD alaf ke dua puluh satu ini. Digarunya smartphone berkali kali, semata untuk melihat update yang tiada update.


Ada satu status yang menarik berkenaan hal ini,
(Kalau status menarik pun tahu, nampak sangat semua benda pasal media social ni kita tahu)


Tak bosan ke jika hari-hari rutin kita sebagai seorang daie
Pagi :
Buka Facebook
Tengah hari :
Buka Facebook
Petang :
Buka Facebook
Malam :
Buka Facebook
Sebelum tidur :
Buka Facebook.

p/s : Buka facebook kosong saja. Tak ada motif. Lalu rasa bosan.
-ABS


Yelah, tidak dinafikan, di medan social pun boleh berdakwah. Cuma jangan kata update status islami di facebook pun jihad. Aduh. Benar, tidak dinafikan banyaknya kebaikan menggunakan media social untuk sampaikan fikrah Islam yang murni, banyak usaha mengarus perdanakan info info tentang umat di media social boleh dilakukan akan tetapi sepatutnya cukup sekadar di situ. Berhenti di situ.


Yang menjadi masalah, media social mempunyai tarikan tersendiri, yang memerangkap kita tanpa disedari. Daripada tujuan untuk berdakwah, entah mengapa di medan ini para pendakwah bergaduh sesama sendiri.

Daripada matlamat asalnya hendak berkongsi tentang isu umat di Palestine, di Syria dan banyak lagi, tiba-tiba kita tergelincir dalam perdebatan persatuan mana yang lebih ‘alami, persatuan mana yang lebih ambil berat dan larut dalam perbincangan yang tidak membuahkan amal.

Tersenyum riang syaitan.

Akhir kata,


Ada fb? Tak ada.
Twitter? Tak ada.
Instagram? Tak ada.
Dah tu apa awak ada? Kehidupan.

Dunia ini lebih dari sekadar berlaman sosial.

-Dipetik dari laman social


Entah bagaimana harus diakhiri entry ini.
Dengan ucapan Hamdalah in sha Allah

Alhamdulillah.

6 comments:

Hg said...

tak untung juga kalau duduk serumah org berpenyakit ocd. ada juga yg ocd nya jenis suka kumpul sampah.

part ocd dgn media sosial tu sentap. dulu hny fikir psl alam nyata dan alam barzakh. sekarang perlu fikir risau alam maya.

chad_NH said...

kali ini serius!

jazakallahu khairan jaza'!

kerana anda telah buat saya terfikir akan sesuatu.

Anonymous said...

Mcmana nak tangani? Mmg dh sedar lama... Tapi x mampu nak berubahh :(

Anonymous said...

Mcmana nak tangani? Mmg dh sedar lama... Tapi x mampu nak berubahh :(

Anonymous said...

Mcmana nak tangani? Mmg dh sedar lama... Tapi x mampu nak berubahh :(

Inspector Saahab said...

Hg : wah ada gak gitu eh ?

Chad : Hm

Anonymous : wah reverse bob